Huomioitavaa lukijalle!

Tästä ei ainakaan tietääkseni ole olemassa varsinaisia tieteellisiä tutkimuksia, eli mitä tässä kirjoitan, olen oppinut seuraamalla niin omia työkoiriani, kuin asiakkaiden koiria yli kolmentoista vuoden ajan. Koska välitän. 

Sisäilmahaitat, sairastuuko koira?

Tätä kysytään usein, ja kokemusperäinen vastaus on tämä: 

Koirat altistuvat samoin kuin ihmisetkin, toiset enemmän ja nopeammin, toiset vähemmän, jopa niin, ettei omistaja ehkä edes tajua koiran altistuneen. (rankempi rapsuttelu, raskaampi hengitys, extra karvanlähtö menee useinkin iän tai ruuan piikkiin)

Yleisimmät merkit koiran altistuksesta ovat erilaiset iho-ongelmat, hiiva, rauhattomuus, hengityselinsairaudet, nivelvaivat, aineenvaihduntaoireet, refluksioireet, kilpirauhasen oireilut, ym.. Eli samat kuin meillä ihmisilläkin. Paitsi että yleensä meillä ihmisillä ei se hiiva-/elimistönstressihaju niin puske nahasta läpi, että sen haistaisimme, koirilla joskus näinkin käy, siis ihmisenkin nenään joku koira saattaa haiskahtaa pahalle vaikka olisi äsken pesty eikä olisi kerinnyt vielä kieriäkään missään hrmh..no jokainen koiran omistaja varmaan tietää mitä tarkoitan..huoh.. 

Olemme vuosien varrella parantaneet lukemattonia ”elinikäisiä hiivakoiria” sekä ”toivottomia ruoka-aineallergikkokoiria” ihan vain löytämällä altisteaiheumat kyseisten koirien kotoa, jonka jälkeen nämä kodit on korjattu..ja hupskeikkaa, koirat ovat kokeneet ”ihmeparantumisia”. 

Toki sairastuneen koiran, samoin kuin ihmisenkin on loppuelämänsä ajan otettava tiettyjä seikkoja huomioon, niistä tuonnempana.

Eivätkä kissatkaan ole immuuneja sisäilman haitoille, kissoilla yleisimmät mihin olen törmannyt, ovat erilaiset vatsaongelmat, (oksentelu), iho-oireet eli karvanlähtö, jopa siten että niille on tullut ns ”pälvikaljuja” kohtia, mutta koska en ole enempää perehtynyt kissoihin, en siitä tämän enempää kirjoita.

Entä altistuneen/sairastuneen koiran loppuelämä ja hoito?

Yksinkertaista, mutta ei aina ihan helppoa.

Tärkeimmät kaksi asiaa ovat ”puhdas ruoka ja puhdas koti”.

Puhtaalla ruualla tarkoita mahdollisimman luonnonmukaista lisäaineetonta ruokaa, mikä ei välttämättä tarkoita raakaruokintaan siirtymistä. Itse olen ratkaissut omien koirieni kohdalla tämän ongelman siten, että annan koirilleni laadukasta kuivamuonaa, itsetehtyä (kypsennettyä) koiranhuttua, ainoastaan suomalainen naudanmaha ja suomalaisen naudanluut ovat niitä, joita annan säännöllisesti raakana.(paitsi marjastusaikaan tietysti suomalaisia metsä- ja pensasmarjoja).

Lisäravinteita en anna kuin c-vitamiinia joka torjuu luontaisesti hiivoja elimistöstä, koiralla samoin kuin ihmisellä, sitä siksi, että mikrobivaurioituneissa kiinteistöissä tuppaa olemaan hiivat korkealla, jonka takia koirat ja ihmiset niissä oleillessaan/työskennellessään ovat usein hiivaongelmaisia, mutta sitä siis torjun koiriltani kuin itseltäni c-vitamiinilisällä, eikä hiivaongelmaa ole.

Kuivaruokia ”nappuloita” on markkinoilla älytön määrä toinen muka toistaan parempia ja puhtaampia, mutta niistä kannattaa kuitenkin aina tutkia tarkkaan VÄHINTÄÄN tuoteselosteet, raaka-aineiden alkuperän jäljitettävyys ja valmistusmaa. Itse tuota välillä salapoliisintyöltä tuntuvaa tutkintaa ja raaka-aineselvittelyä tein vuosia välillä kokeillen koirillani, kunnes muutama vuosi sitten löysin sen merkin, joka käy ainakin miun työkoirilleni, ja josta olen joka elämäntilanteeseen aina koiralle sopivan säkinmallin löytänyt, siis ACANA:n toki Orijeniakin kokeilin, mutta viiden ison koiran kanssa päädyin Acanaan, sillä molemmat merkit sopivat koirilleni ihan yhtä hyvin.

Ja sitten se ”puhdas koti”

Joka ei siis tarkota mitään supersiivottua, tyyliin laboratorio-olosuhdekotia, vaan sisäilman poikkeavista haitoista puhdasta normaalia kotia. 

Joten jos ja kun muutat uuteen paikkaan altistuneen koiran kanssa, on syytä joko tutkituttaa tilat, tai sitten oikeesti vainoharhatasolla alkaa syynäämään sitä karvakaveria, tuleeko mitään oiretta, missään nimessä ei silloin ainakaan kannata vaihtaa ruokavaliossa mitään. 

Siis jos se on jo ennen muuttoa ollut kunnossa ja koiralle sopiva puhtaita raaka-aineita sisältävä ruokavalio.

(Nimittäin ei tarvitse kuin kerran tai pari antaa koiralle epäpuhtaista aineista ties missä olosuhteissa valmistettua sapuskaa, niin vähintään iho-tai vatsa alkaa reagoimaan, oon testannut senkin omilla altistuneilla vanhemmilla työkoirilla, ja kourallinen eräitä tiettyjä kuivamuonamerkkejä riittää aikaansaamaan hiivakorvat ja psorityyppistä ihottumaa, valitettavasti).

Jos tästä jollein jäi kysymyksiä tai jotain, niin sähköposti: homekoirat.hollola@gmail.com ja face-/meseviestillä vaan yhteyttä, tämä oli oikeesti sellanen tiivistelmä aiheesta, josta voisi puhua yhtäsoittoa vähintään parin vuorokauden ajan, ainakin tällänen koiria rakastava kiikkerät leukaperät omaava homekoiranohjaaja. 

Kategoriat: Uncategorized

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *